webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Παραμένει σε αβεβαιότητα ο επιχειρηματικός κόσμος

24 Φεβ 2017
 Κόκκινα δάνεια
Ο πολλά υποσχόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός αν και δίνει λύσεις, αφήνει αρκετούς επιχειρηματίες εγκλωβισμένους αφού δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση φαίνεται να έχουν ελάχιστοι καθώς υπάρχει απαίτηση για μία κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ο επιχειρηματικός κόσμος μέσα σε συνεχή αβεβαιότητα και παρατεταμένη ύφεση περίμενε το νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έτσι ώστε να επιτύχει βιώσιμες λύσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Η διαδικασία διαβούλευσης ξεκίνησε μετά από μεγάλη καθυστέρηση και ενώ αποτελεί σημαντικό μηχανισμό επίλυσης ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχουν πληγεί μέσα στα χρόνια της κρίσης θα μείνει εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Εγκλωβισμένοι οι επιχειρηματίες, ελάχιστοι μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ο πολλά υποσχόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός αν και δίνει λύσεις, αφήνει αρκετούς επιχειρηματίες εγκλωβισμένους αφού δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση φαίνεται να έχουν ελάχιστοι καθώς υπάρχει απαίτηση για μία κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση δεδομένης της βαθιάς επταετούς οικονομικής κρίσης. Επιπλέον η σύναψη ρύθμισης μόνο μετά την 01/07/2016 καθιστά απαγορευτική την ένταξη επιχειρήσεων, διότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχουν περισσότερες από μια ρυθμίσεις την παραπάνω ημερομηνία.

Απογοήτευση με το σχέδιο νόμου

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – κόκκινα δάνεια όπου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη χώρα οδήγησε σε επιδείνωση της κατάστασης ο επιχειρηματικός κόσμος έχει απογοητευθεί με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Είναι ξεκάθαρο πως η αναμονή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπλόκαρε τις ρυθμίσεις δανειακών υποχρεώσεων καθώς οι επιχειρήσεις είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αξιόλογες ρυθμίσεις ακόμα και διαγραφές των χρεών τους με την εφαρμογή του.

Τραγικές συνέπειες στην αγορά

Οι συνέπειες είναι τραγικές για την αγορά , με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί και το 2017 και να μην εκπληρωθούν οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους εν όψη του πανευρωπαϊκού stress test το 2018.

Σύμφωνα και με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για την αποτελεσματική διαχείριση τους   (ενδεικτικά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (53,2%) στη μεταποίηση, (52,8%) στις κατασκευές κ (30,9%) στη ναυτιλία, (76,3%) στην εστίαση, (62,7%) στις αγροτικές δραστηριότητες, (58,4%) στις τηλεπικοινωνίες, πληροφορικής και ενημέρωσης).

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει άμεσα να γίνουν διορθωτικές αλλαγές με μοναδικό στόχο να δοθεί στις επιχειρήσεις ουσιαστική δυνατότητα και πραγματική ευκαιρία να επιβιώσουν.

Πως και για πόσο ακόμα θα αντέξουν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα;

Στήριξη της επιχειρηματικότητας

Απαιτείται άμεσα στήριξη της επιχειρηματικότητας με κάθε μέσο και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να ρυθμιστούν χιλιάδες κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων έτσι ώστε να επιστρέψουν σε βιώσιμη λειτουργιά, το τραπεζικό σύστημα να αποκατασταθεί κ να λυθούν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Ουσιαστικές λύσεις με ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα προβλέπει διαγραφές οφειλής, γενναίες ρυθμίσεις με δόσεις μικρότερες, προσαρμοσμένες στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών, προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματικά δυσμενή κατάσταση και «ξεσκαρτάρισμα» των βιώσιμων κ μη επιχειρήσεων καθώς και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αναγκαίο το ισχυρό τραπεζικό σύστημα

Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρό τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και είναι σαφές πως η επίλυση του θέματος αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και την οικονομία της χώρας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιστρέψουν επιτέλους στον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς.

Όχι άλλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος είναι ορατός και πάλι και η αγορά δεν αντέχει άλλο. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας κλυδωνίζεται καθημερινά πλέον τόσο από την αύξηση της φορολογίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από την έλλειψη ρευστότητας.

Απαιτείται άμεση νομοθέτηση όλων των απαραίτητων ρυθμίσεων και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν και πάλι σε βιώσιμη λειτουργιά, το τραπεζικό σύστημα να αποκατασταθεί κ να επέλθει σταδιακά η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία.

Infographics
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Δόθηκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 3η Μαρτίου 2017, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία...
Περισσότερα...
Ο γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος, δηλώνει την ετοιμότητα του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και των Κοινωνικών Εταίρων να  βοηθήσουν...
Περισσότερα...
Διαφωνίες πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα (κατώφλι οφειλών εξωδικαστικού συμβιβασμού, ηλεκτρονική πλατφόρμα, ΦΠΑ, ΦΜΥ) υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης-...
Περισσότερα...
Λίγες ώρες μετά την είδηση της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (που περιλαμβάνει μερικά σημεία τα οποία οι...
Περισσότερα...
Top