webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Μάθετε απλά και κατανοητά τα πάντα για το νόμο Κατσέλη…

27 Δεκ 2016
 Κόκκινα δάνεια
Βάσει του νόμου Κατσέλη μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων και χαμηλή δόση προς όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και μικρότερη δόση στα στεγαστικά δάνεια ή άλλου τύπου δάνεια που έχουν προσημείωση σε ακίνητο.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Βάσει του νόμου Κατσέλη μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων και χαμηλή δόση προς όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και μικρότερη δόση στα στεγαστικά δάνεια ή άλλου τύπου δάνεια που έχουν προσημείωση σε ακίνητο.

Στον Ν. 4336/2015 (αναθεωρημένος Νόμος Κατσέλη) μπορούν να υπαχθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πρώην έμποροι που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα.

Ο Νόμος Κατσέλη καλύπτει:

 • Όλους τους τύπους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων (ανοιχτά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, δάνεια πρώτης κατοικίας, δάνεια πρώτης κατοικίας από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ), δάνεια πρώτης κατοικίας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια επισκευαστικά κατοικίας κτλ.)
 • Πιστωτικές κάρτες
 • Πλέον (Ν. 4336/2015) υπάγονται και:
 1. οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Τελωνειακό Κώδικα, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν,
 2. οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών,
 3. ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (Τα ως άνω στοιχεία δεν πρέπει όμως να συνιστούν το σύνολο των πιστωτών).

Βάσει του νόμου Κατσέλη μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων και χαμηλή δόση προς όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και μικρότερη δόση στα στεγαστικά δάνεια ή άλλου τύπου δάνεια που έχουν προσημείωση σε ακίνητο.

Η εξασφάλιση των χαμηλών δόσεων προς όλες τις τραπεζικές οφειλές επιτυγχάνεται με:

 • Μείωση του επιτοκίου που φτάνει ως και μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή με εντελώς άτοκες δόσεις
 • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών
 • Διαγραφή χρεών (μερική ή πλήρης απαλλαγή)

Ο Νόμος θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

Τι καλύπτει, ποιους προστατεύει, ποιες προϋποθέσεις θέτει, πόσα στάδια ρυθμίσεων προβλέπει

1.Ένα άτομο πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.159,4 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 180.000 ευρώ

2.Ένα ζευγάρι πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.972 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 220.000 ευρώ

3.Ένα ζευγάρι με ένα παιδί πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2.448 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 240.000 ευρώ

4.Ένα ζευγάρι με δυο παιδία πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2.924 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 260.000 ευρώ

5.Ένα ζευγάρι με τρία παιδία πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 3.400 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 280.000 ευρώ

Για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία των ευπαθών νοικοκυριών θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: Προ φόρων εισόδημα:

 • Άγαμος 8.180 ευρώ,
 • έγγαμος 13.917 ευρώ,
 • έγγαμος με ένα τέκνο 17.278 ευρώ,
 • έγγαμος με δύο τέκνα 20.639 ευρώ.


Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης: Να μην υπερβαίνει για:

 • τον άγαμο τα 120.000 ευρώ,
 • τον έγγαμο τα 160.000 ευρώ,
 • τον έγγαμο με ένα τέκνο τα 180.000 ευρώ και
 • τον έγγαμο με δύο τέκνα τις 200.000 ευρώ.


Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα επιδοτούνται οι για τρία χρόνια από το δημόσιο για το μέρος της δόσης που δεν μπορούν να καταβάλλουν.

Επίσης τα χρέη πρέπει να μην αναλήφθηκαν το τελευταίο έτος, ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητου της α΄κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα εν τέλει που υπάγονται στο νόμο πρέπει να έχουν από τις συνολικές οφειλές τους στις τράπεζες, τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ληξιπρόθεσμη είναι η  οφειλή όταν έχει παρέλθει η προθεσμία πληρωμής έστω και μία δόσης.

Επιπλέον, η αδυναμία πληρωμής της ή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρέπει να είναι μόνιμη. Δηλαδή, όταν από τα μηνιαία έσοδα του οφειλέτη δεν μπορούν να εξοφληθούν επί μακράν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων του, αφού αφαιρεθούν πρώτα τα αναγκαία έξοδα βιοπορισμού του, τότε ο οφειλέτης έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Δεν θα πρέπει να υφίσταται δολιότητα του δανειολήπτη δηλαδή να απέκρυψε από τους πιστωτές την οικονομική του κατάσταση και το σύνολο των δανειακών του υποχρεώσεων, προκειμένου να τύχει περαιτέρω δανεισμού, ήτοι για παράδειγμα αν και γνώριζε ότι θα απολέσει την εργασία του προέβη σε δανεισμό.

Αν πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε πρέπει να θέσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ποιος θα είναι ο σκοπός που θέλουμε να επιτύχουμε με την ένταξη μας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σημειωτέον, ότι η προστασία του δανειολήπτη πλέον ξεκινά με την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο ειρηνοδικείο. Συνεπώς, οποιαδήποτε ενέργεια της τράπεζας, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής ή κατάσχεση πριν την κατάθεση της αίτησης μας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα δικαστικά μέτρα, αυτά της ανακοπής και αναστολής.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια:

 • Tην πρώτη τριετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει στην τράπεζα ό,τι περισσεύει από το εισόδημα του αφαιρουμένων των ευλόγων δαπανών διαβίωσης.
 • Μετά την πρώτη τριετία, έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διάταξη του νόμου, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει να αποπληρώσει τουλάχιστον την εμπορική αξία του ακινήτου στην τράπεζα , σε βάθος 20ετίας και με ετήσιο κόστος ίσο με το μέσο επιτόκιο ενήμερης οφειλής από στεγαστικό δάνειο (σήμερα 2% περίπου).

Εάν δεν είναι δυνατή η καταβολή της ελάχιστης αυτής δόσης, η τράπεζα έχει το δικαίωμα κατάσχεσης του ακινήτου.

Αν δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη μπορεί να γίνει Ρύθμιση εφόσον σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών :

Ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα του, αφαιρουμένων των εύλογων ετήσιων δαπανών διαβίωσης για τον υπολογισμό της νέας δόσης. Οι ετήσιες εύλογες δαπάνες για δυο ενηλίκους με δυο παιδιά είναι 16.162 ευρώ. Εφόσον επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν κινδυνεύει πλέον η κατοικία. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι τις 31/12/2017 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ .

 

 

Video
Κ. Φραγκάκη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ν. Κατσέλη
 • 22 Δεκ 2016
 • Web TV
 • 1032 Views

Η συνεργάτης μας Κατερίνα Φραγκάκη αναλύει για το kokkinodaneio.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νόμο Κατσέλη και την υπαγωγή του σε αυτόν.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Ένα από τα κομβικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία κρίνεται και θα κριθεί η κυβέρνηση αποτελεί η στάση της και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με...
Περισσότερα...
Αλλάζουν τη νομολογία τα δικαστήρια, αρνούμενα την προστασία του νόμου Κατσέλη όχι μόνο στις περιπτώσεις δανειοληπτών που παρουσίασαν πλαστά στοιχεία...
Περισσότερα...
Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και...
Περισσότερα...
Με ολιγόμηνη παράταση της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη μέχρι τον Απρίλιο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να...
Περισσότερα...
Top