webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πέντε κρίσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για τα χρέη σε Ταμεία-Δημόσιο και τις κατασχέσεις

06 Φεβ 2017
 kokkinodaneio.gr  Οικονομία
Ολα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) , άνω και κάτω των 5000 ευρώ αποτελούν "αντικείμενο" είσπραξης από το ΚΕΑΟ.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ και της Ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων μπαίνουν 1.500.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Το kokkinodaneio.gr και η συνεργάτης του, Κατερίνα Φραγκάκη μέσω πέντε ερωταπαντήσεων σας λύνει τις απορίες όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τα ληθιπρόθεσμα χρέη και τον κίνδυνο κατασχέσεων που μπορούν να δημιουργήσουν αυτά:

1. Ληξιπρόθεσμα στα ταμεία και στην εφορία που βαρύνουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα: Με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης όλες οι οφειλές προς τα ταμεία περνάνε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών ανεξαρτήτως ποσού;

Ακόμα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία βρίσκονται κάτω από τα 5.000 ευρώ περνάνε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αυτό προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με αυτή την Απόφαση, "στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Προηγούμενη απόφαση (αρ. Οικ.13822/1089/2.5.2014 - ΦΕΚ Β'1227) η οποία προέβλεπε τα "Κριτήρια προσδιορισμού των "εισπράξιμων" ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ", όπως ισχύει, καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος μόνο τα χρέη άνω των 5000 ευρώ εντάσσονταν στο ΚΕΑΟ. Από τα τέλη του περασμένου έτους, πέρασαν τα χρέη κάτω των 5000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Πετρόπουλου περνάνε και τα χρέη κάτω των 5000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Έτσι όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) , άνω και κάτω των 5000 ευρώ αποτελούν "αντικείμενο" είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Το ΚΕΑΟ μπορεί να προβεί ακόμα και σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, εφόσον αυτοί δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, μετά από τις προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων πάνω από 630.000 είναι οι οφειλέτες προς τα ταμεία (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), ενώ γύρω στους 310.000 οφειλέτες ήταν ενταγμένοι μέχρι τέλος του 2016 στο ΚΕΑΟ για χρέη κάτω από 5000 ευρώ.

Οι υπέρ του ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές, σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τους πέραν της προθεσμίας λήξης, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις. 

2. Πόσες επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων;

Στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν άμεσα 857.718 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων.

Οι υπέρ ΕΦΚΑ εισφορές σε περίπτωση καθυστέρησης επιβαρύνονται με προσθετα τέλη και επιβαρύνσεις

Τα ληξιπρόθεσμα έχουν φτάσει πάνω από τα 94 δισ. ευρώ, καθότι πάνω από 4.312.287 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, χρωστούν σήμερα πάνω από το περίπου 54% του ΑΕΠ στις εφορίες.

Στο σύνολο των 4.312.287 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.683.929 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Και από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 826.211, δηλαδή στο 49,06%.

Ενώ συνεχίζονται και οι κατασχέσεις λογαριασμών που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

3. Οι εφορίες στέλνουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια και με αυτό τον τρόπο τι συμβαίνει;

Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά. Οι τράπεζες με το που θα λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

4. Υπάρχει ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός;

Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες συναλλαγές όπως πληρωμές προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους, να καταβάλουν τις εργοδοτικές εισφορές και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και επίσης κρίνεται αναγκαίο το ύψος του ακατάσχετου να ορίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

5. Σε τι ενέργειες μπορεί να προβεί ένας επιχειρηματίας που του έχουν κατάσχει τους λογαριασμούς;   

Πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση των οφειλών άλλως να κατατεθεί ανακοπή κατά της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου στα δικαστήρια.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες έως ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως ενώ το όριο έχει καθοριστεί στα 1.000. Τα 1.250 ευρώ προκύπτουν διότι εφόσον οφειλέτης έχει 1.500 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν το 50% των 500 ευρώ άρα τα 250 ευρώ.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Ενα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δυνατοτήτων του οφειλέτη μέσα από την αναβάθμιση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)...
Περισσότερα...
Διογκώνονται μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις...
Περισσότερα...
Top