webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

ΕΝΦΙΑ: Στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν έχει πια…αντικειμενική αξία

10 Οκτ 2016
 kokkinodaneio.gr  Cover story
Η αρνητική μεταβολή των αγοραίων τιμών των ακινήτων λόγω των πενταετών μνημονιακών οικονομικών συνθηκών άφησε αδιάφορη την Πολιτεία που επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ σε πλασματικές, ανεπίκαιρες, ανακριβείς και εσφαλμένες, αξίες ακινήτων.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Με τον νόμο 4223/2013 επιβλήθηκε ο πολυσυζητημένος ΕΝΦΙΑ, ο διπλός φόρος στην ακίνητη περιουσία, που επιβαρύνει, ως κύριος, κάθε ακίνητο χωριστά και ως συμπληρωματικός, την συνολική  ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου, που υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η Πολιτεία παραβιάζοντας την νόμιμη υποχρέωση να αναπροσαρμόσει ανά διετία τις τιμές των ακινήτων, αρχής γενομένης από το έτος 2007 και μη συμμορφούμενη με τις επιταγές της υπ΄αριθμόν 4003/2014 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αντίστοιχων με τις αγοραίες εντός εξαμήνου, έχει αποστείλει σε 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015.

Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής της πολιτείας οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ως εκ τούτου σε οικονομική εξόντωση των ιδιοκτητών ακινήτων, λαμβανομένων υπόψη των επικρατούντων συνθηκών και την μείωση των εισοδημάτων κατά 40% καθώς και σε περαιτέρω, μη ορθολογική συμπίεση των αξιών των ακινήτων μη επιτρέποντας συγχρόνως την δημιουργία υγιούς ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.

Η διαπιστούμενη δραστική αρνητική μεταβολή των αγοραίων τιμών των ακινήτων λόγω των πενταετών μνημονιακών οικονομικών συνθηκών άφησε αδιάφορη την Πολιτεία που επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ σε πλασματικές, ανεπίκαιρες, ανακριβείς και εσφαλμένες, αξίες ακινήτων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεση του τον Φεβρουάριο του 2014, προσδιορίζει την μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων κατά 38,1% από το έτος 2008 και των επαγγελματικών κατά 31,6% από το έτος 2010. Αξιόπιστοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν μείωση τιμών ακόμη και σε ποσοστό από 50% έως 75%.

Ανά διετία πρέπει να αναπροσαρμόζονται το τιμές των ακινήτων.

Ο τρόπος επιβολής του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο καταστρατηγεί αλλά καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου και τείνει να λάβει χαρακτήρα δήμευσης ενάντια στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφορικά με την προστασία της ιδιοκτησίας.

Είναι χαρακτηριστική η θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας “Η επιβολή φόρων δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε δήμευση της περιουσίας του φορολογούμενου, σε ουσιώδη περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και σε κατάλυση της οικονομικής ελευθερίας που κατοχυρώνεται συνταγματικά”.

Είναι καταφανές, ότι οι θεσμοθετημένες ισχύουσες διατάξεις πασιφανώς παραβιάζουν την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου. Προβλέπουν “προκλητικά” την φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας ακόμη και απρόσοδης και επιβάλλουν δυσβάστακτους ετήσιους φόρους που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην σταδιακή δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι, το έτος 2009 τα έσοδα από την φορολογία ακινήτων είχαν προϋπολογιστεί σε 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα σε 2,65 δις ευρώ.

Η πιλοτική δίκη και η Πολιτεία που δεν ανησυχεί…

Η πρόδηλη αντισυνταγματικότητα και παρανομία φαίνεται να μην ανησυχεί την Πολιτεία. Μένει απαθής μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της προϋπολογισμένης φορολογικής στόχευσης, αφενός λόγω ελλείψεως φοροδοτικής ικανότητας των υποχρέων και αφετέρου λόγω πιθανολογούμενης μαζικής στροφής των ιδιοκτητών, αρχικά ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Αρχών με την άσκηση ενδικοφανών προσφυγών και σε περίπτωση μη ευώδοσης τους ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ο κίνδυνος αυτός επιτείνεται από την πιθανότατη επιτυχή έκβαση της εν εξελίξη πιλοτικής δίκης” στα τέλη του έτους ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα πυροδοτήσει την άσκηση αγωγών για την επιστροφή των καταβαλλόμενων χρηματικών ποσών των φορολογουμένων.

Login to post comments
Top