webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

O σχεδόν "άδειος" Κεράνης κοστίζει στο Δημόσιο 450.000 ευρώ το μήνα

24 Νοε 2016
 Cover story
O Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε την ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου σχετικά με τα υψηλά ενοίκια και τα ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σχεδόν 110 εκατομμύρια ευρώ πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο, για τα ενοίκια κτιρίων που χρησιμοποιεί. Αυτά τα χρήματα είναι περισσότερα, από τα 100 εκατομμύρια για τα "κόκκινα δάνεια" των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που με ιδρώτα και μάχες με τους Θεσμούς κατάφερε να εγγράψει για το 2017 ο Προϋπολογισμός ή τετραπλάσια από τα χρήματα που λείπουν για το ΕΚΑΣ και προσπαθεί η κυβέρνηση να "περάσει" στη διαπραγμάτευση.

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στην Βουλή, μέσα από την ερώτηση του βουλευτή Β' Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου, με αφορμή το αδρανές κτίριο Κεράνη, που όχι μόνο θα μπορούσε να στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών "σβήνοντας 223.000 ευρώ το μήνα, αλλά και να δικαιολογήσει τις 221.000 ευρώ που πληρώνει το Δημόσιο για να το συντηρεί, σχεδόν άδειο (Στεγάστηκε στο κτίριο η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους).

Η μετεγκατάσταση υπηρεσιών των οικονομικών υπουργείων στον "Κεράνη" ήταν "έργο θητείας" από τον προηγούμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και σύμφωνα με την απάντηση του κ.Τσακαλώτου η μελέτη για τις μετεγκαταστάσεις συνεχίζεται και πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα.

Διαβάστε από τα πρακτικά της Βουλής την ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου και την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και δείτε το βίντεο.

Από τα πρακτικά:

Ακολουθεί η δεύτερη με αριθμό 204/14-11-2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο κτήριο Κεράνη.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε  Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι μετά από σχεδόν επτά μήνες από την προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μου στον κ. Αλεξιάδη, όπου εγείραμε το θέμα αρχές του χρόνου, τον Μάρτιο, για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Θα ήθελα να θυμίσω τα 70.000.000 ευρώ κόστος της κατασκευής του κτηρίου Κεράνη. Τα ενοίκια, τα οποία πληρώνει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εποπτεύει και όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, κενά ή μη κενά, ανέρχονταν σε πάνω από 230.000 ευρώ τον μήνα για να ενοικιάζει κτήρια για τις υπηρεσίες του και συγχρόνως πληρώναμε 221.000 ευρώ τον μήνα για να είναι κενό το κτήριο του Κεράνη. Θα έρθω στη δευτερολογία μου και με κάποια άλλα στοιχεία και λεπτομέρειες.
Ο κύριος Υπουργός είχε τότε δεσμευτεί ότι μια συμβολική κίνηση θα ήταν η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είπα, αντί των 232.000 ευρώ που δίνουμε τον μήνα να πάμε σε ένα κτήριο που είναι δικό μας και το πληρώνουμε για να είναι άδειο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν θα μακρηγορήσω.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: Ποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη μεταφερθεί στο κτήριο Κεράνη; Ποιο είναι το ύψος της εξοικονόμησης από την μέχρι τώρα πρώτη φάση της μεταστέγασης; Πότε θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών; Ποιο είναι το ύψος της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τη συνολική μεταστέγαση;
Έχω και μια άλλη ερώτηση. Έχουμε κάποιο πρόβλημα συνδικαλιστικό των υπαλλήλων, ασκούν κάποιο βέτο στη μετεγκατάστασή τους;
Ευχαριστώ πολύ.

• ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για την ερώτησή σας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει μεταστεγαστεί κάποια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Έως σήμερα στο κτήριο έχει εγκατασταθεί η νεοσύστατη υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας, με απόφαση που υπεγράφη στις 26 Οκτωβρίου. Θα απαριθμεί ενενήντα πέντε υπαλλήλους.

Εάν η ως άνω Υπηρεσία στεγαζόταν σε άλλο ακίνητο με διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου, το Δημόσιο θα κατέβαλλε μηνιαίο μίσθωμα που θα κυμαινόταν από 6 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το μίσθωμα που αντιστοιχεί στον χώρο που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι σχεδόν 15.000 ευρώ μηνιαίως. Άρα, αυτή είναι εξοικονόμηση λόγω της αποφυγής μίσθωσης νέου κτηρίου.

Νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε έναν σχεδιασμό. Έχουμε τώρα και τα στοιχεία από τα διάσπαρτα κομμάτια όχι μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και άλλων Υπουργείων, σχετικά με το τι ενοίκια πληρώνουμε. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που δεν είναι μόνο για το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά μπορεί να είναι και για άλλα Υπουργεία, γιατί πολλά Υπουργεία έχουν μια υπηρεσία εδώ και μια υπηρεσία εκεί. Χρειάζεται μελέτη και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό το κτήριο στο μέλλον.

Μην ξεχνάτε ότι μέρος της στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι η επιθεώρηση δαπανών όλων των Υπουργείων. Άρχισε ο κ. Χουλιαράκης, που το «τρέχει» αυτό, με τρία Υπουργεία στην πρώτη φάση, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2017 αυτό θα επεκταθεί σε όλα τα Υπουργεία, για να υπάρχουν εξοικονομήσεις. Η στρατηγική μας είναι όλες αυτές οι εξοικονομήσεις να πάνε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή να κάνουμε μια εξοικονόμηση που θα μπορεί να ευνοήσει το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Παιδείας για τις κοινωνικές ανάγκες, οπότε μέσα στο spending review, μέσα σε αυτήν την επιθεώρηση δαπανών, θα είναι και το συγκεκριμένο ζήτημα που βάζετε εσείς σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.
Θα πιαστώ από το δεδομένο που μας δώσατε -και είναι ένα ευχάριστο νέο- για τη μετεγκατάσταση μιας νέας υπηρεσίας. Απλά είχα την εντύπωση -γιατί έχει κυκλοφορήσει ένας πίνακας, και θα ήθελα να μου την επαληθεύσετε- ότι δέκα υπηρεσίες μικρές του Υπουργείου ήταν στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Τις διαβάζω: Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, κεντρικές υπηρεσίες, Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, κάτω από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Μετά, Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ, κεντρικές υπηρεσίες, Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και Αιγαίου, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που πήγε, και η ΔΟΥ Νίκαιας-Κορυδαλλού. Έχω και τις διευθύνσεις.
Αυτές οι Γενικές Γραμματείες και Διευθύνσεις είχαμε την εντύπωση -και είχαμε ένα κείμενο- ότι ήταν ήδη στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Παρακαλώ αν θέλετε να μου το επιβεβαιώσετε ή να σας το δώσω -αν δεν το είχατε υπόψη σας- για να το δείτε, διότι είναι σημαντικό τουλάχιστον να κάνουμε ένα follow up σε αυτά.
Δεύτερον, να πούμε ότι το κτήριο του Κεράνη είναι ένα κτήριο με εμβαδό σαράντα χιλιάδες τετραγωνικά. Οι θέσεις εργασίας που μπορεί να καλύψει, είναι από 2.100 έως 2.400 και το παρκινγκ του έχει μια χωρητικότητα της τάξης των εξακοσίων πενήντα θέσεων στάθμευσης.
Έχω πλήρη στοιχεία του spending και θα σας τα δώσω -και στον κ. Χουλιαράκη, δεν ήξερα ότι έχει γίνει αυτό το review- για όλα τα Υπουργεία. Είναι 108,5 εκατομμύρια τα ενοίκια που δίνουμε σε όλα. Το μεγάλο ήταν το Δημοσίας Τάξεως με 22 εκατομμύρια, γιατί έχουμε και τα Αστυνομικά Τμήματα Ασφαλείας στην Ελλάδα που νοικιάζουν. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από το spending review -και πολύ σωστά το λέτε, δηλαδή «διαχείριση των δαπανών του δημοσίου»- θα πρέπει να δούμε -δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά έχω τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών- και το πόσα ενοίκια δίνουν. Για παράδειγμα, το ΚΕΦΟΜΕΠ δίνει τον μήνα 32.870, το ΚΕΜΕΕΠ δίνει 18.440 τον μήνα, η ΕΕΔΕ δίνει 15.360 τον μήνα, η ΕΜΕΙΣ 11.235, η ΔΕΔ 8.000 και –προσέξτε κύριοι- το ΣΔΟΕ δίνει 135.000 ευρώ τον μήνα για ενοίκια. Όλα αυτά, εάν τα μαζέψουμε, μας κάνουν γύρω στα 300.000 ευρώ ως ενοίκια τον μήνα για επτά υπηρεσίες. Επί δώδεκα μήνες μας κάνουν 3.600.000. Είναι μέρος των 24 εκατομμυρίων που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα επανέλθω, διότι πρέπει να ελέγξουμε -και ειλικρινά θα το ελέγξω, χωρίς να λαϊκίζω- σε ποιον δίνουμε αυτά τα ενοίκια. Πού δίνει το ΣΔΟΕ 135 χιλιάρικα ενοίκια; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου; Γιατί δεν γίνεται μετεγκατάσταση; Να αρχίσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας, διότι είναι και η εικόνα της οικονομίας. Δεν μπορεί να λέμε στον πολίτη να κόβει έξοδα ή να ψάχνουμε 24 εκατομμύρια για το ΕΚΑΣ, και να δίνουμε τρία και τέσσερα και πέντε εκατομμύρια σε ενοίκια σε ιδιώτες ενώ έχουμε κενά κτήρια του δημοσίου.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εάν έχετε στοιχεία και μπορούμε, θα ήθελα να επαληθεύσουμε τη μετεγκατάσταση. Παρακαλώ να μην χρονίσει να είναι κενό το κτήριο. Δεν θέλω να λαϊκίζω, αλλά 220.000 τον μήνα για να είναι άδειος ο Κεράνης δεν μπορεί να το κάνει afford ο Έλληνας πολίτης και παρακαλώ να το λύσουμε τουλάχιστον εμείς σε αυτήν την Κυβέρνηση και να δώσουμε το καλό παράδειγμα.
Ευχαριστώ πολύ. • ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συμφωνούμε για τον στόχο. Οι περιπτώσεις που είπατε, είναι υπό μελέτη. Δεν είχαν αποφασιστεί, οπότε συνεχίζεται αυτή η μελέτη. Πρέπει να βρεθούν οι σωστές συνέργειες. Υπάρχουν θέματα και πολιτικά που πρέπει να λυθούν.

Για παράδειγμα, είναι ένα ερώτημα όταν έχεις μια Ανεξάρτητη Αρχή, την ΓΓΔΕ, που θα γίνει ΑΑΔΕ, αν πρέπει να είναι στο ίδιο κτήριο με του Αναπληρωτή Υπουργού ή την Υφυπουργό τώρα. Υπάρχουν κάποια λεπτά ζητήματα που πρέπει να τα μελετήσουμε. Δεν είναι το κυρίαρχο. Το κυρίαρχο είναι αυτό που είπατε εσείς, δηλαδή, η εξοικονόμηση χρημάτων, να βρούμε τις συνέργειες, να είναι αποτελεσματικά, να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν από τη μια μεριά της Αθήνας στην άλλη για να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες που πρέπει να συνεννοηθούν. Άρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε -καταλαβαίνω από την ερώτησή σας- πιο γρήγορα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Login to post comments
Top